Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

"Κόκκινα" Γιουβαρλάκια

Κόκκινα Γιουβαρλάκια
Ελάχιστοι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας καταφέρνουν να γνωρίσουν εκείνα τα φαγητά που μας κάνουν να ορκιζόμαστε στην "κουζίνα της μαμάς".

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα γιουβαρλάκια, τόσο γνωστό σε μας αλλά τόσο άγνωστο στους ξένους, αφού λίγες φορές καταφέρνουν να φθάσουν στα τουριστικά εστιατόρια.

Πότε με τη μορφή σούπας, πότε με πλούσια, πηχτή σάλτσα αυγολέμονο, είναι μια αγαπημένη σταθερή αξία στην ελληνική σπιτική κουζίνα. Μου αρέσουν πολύ στην έκδοση με το πηχτό αυγολέμονο - έτσι άλλωστε τα μαγείρευε και η μαμά μου - γι' αυτό μου αρέσει να αποδίδω φόρο τιμής στην μαγειρική της, πολλές φορές μέσα στο χειμώνα.

Παρ' όλ' αυτά, είμαι τόσο φανατική οπαδός αυτού του πιάτου (και γενικά των κιμάδων) που δεν μου έφτανε να τα τρώω μόνο το χειμώνα. Έτσι πειραματίστηκα με αυτή την εναλλακτική καλοκαιρινή λύση, χρησιμοποιώντας φρέσκια ντομάτα και κύμινο. Το αποτέλεσμα είναι ένα πάντρεμα ανάμεσα στα γιουβαρλάκια και τα σουτζουκάκια που μας κάνει να σκουπίζουμε κυριολεκτικά τα πιάτα μας με αμέτρητες φέτες ψωμιού (πολύ κακό για δίαιτα, αλλά ποιός νοιάζεται...)

Νομίζω λοιπόν ότι θα σας αρέσει αυτή η συνταγή που είναι πολύ πιο εύκολη εφ' όσον δεν χρειάζεται το απαιτητικό αυγολέμονο.

- 750 γραμμάρια κιμά
- 1 φλιτζάνι ρύζι για σούπα
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/4 κουτ. του γλυκού κύμινο
- 1 λιωμένη σκελίδα σκόρδου
- 1/2 φλιτζάνι κρασί
- 3 ώριμες ψιλοκομμένες ντομάτες ή ένα κουτί πασάτα 500 γραμμαρίων
- από μια πρέζα : τριμένο πιπέρι, κανέλλα σκόνη και γαρύφαλλο σκόνη
- 1/2 φλιτζάνι λάδι
- 1 φύλλο δάφνης

Σε μια λεκάνη ζυμώνουμε τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κύμινο, το μισό λάδι, το κρασί και το αλάτι. Αφήνουμε να ξεκουραστεί το μίγμα σκεπασμένο στο ψυγείο για 1 ώρα.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, 4 φλιτζάνια νερό, τη ντομάτα και αφήνουμε να πάρει βράση. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, γαρύφαλλο, κανέλλα και το φύλλο δάφνης.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία για να μην διαλυθούν τα γιουβαρλάκια, πλάθουμε μπαλλάκια σε μέγεθος καρυδιού από το μίγμα και τα ρίχνουμε προσεκτικά στο ζωμό που βράζει.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να χυλώσει το ρύζι και να πήξει πολύ ελαφρά ο ζωμός. Επειδή το φτιάχνω στη χύτρα ταχύτητας, συνήθως είναι έτοιμα σε 20΄ λεπτά.

Και πάντα όταν τα μαγειρεύω στο σπίτι και με ρωτάνε τι φαγητό έχουμε, θυμάμαι μια αγαπημένη σκηνή από τον Ελληνικό Κινηματογράφο, στο "Ο τρελλός τά'χει 400" :

- "Τι φαγητό έχουμε;", ρωτάνε την αιώνια υπηρέτρια Δέσποινα Στυλιανοπούλου.
- "Γιουβαρλάκια", απαντάει εκείνη.
- "Όου, γιουβάρλακος", απαντάει και ο "Εγγλέζος" Αλέκος Τζανετάκος!

Μπορείτε να δείτε τη συνταγή και στο Αγγλικό μου μπλογκ : "Red" Giouvarlakia

Καλή Επιτυχία και Καλή σας Όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου